Hva får du sjekket i synstest?

Opplever du ulike problemer som kan knyttes til synet er det på tide å legge turen innom optiker eller øyelege for en synstest / synsundersøkelse. De typiske grunnene til at folk tar en synstest er tretthet, irritasjon og kløe i og rundt øynene. Dårlig syn generelt eller på enkelte avstander er en veldig god grunn til å ta en synsundersøkelse. Dårlig syn kan også føre til migrene og smerter i hode og halsregionen.

Hva består en synstest av?

Det starter som regel med en kort samtale hvor du redegjør for din situasjon, hvilke plager du har og hvilken belastning dine øyne har i hverdagen. Er det første gang du oppsøker en optiker eller øyelege vil din øye- og synsrelaterte historikk bli et tema. Bruk av medisiner er også et element som kan ha betydning for synet. Er du allerede bruker av kontaktlinser men opplever problemer, for eksempel tørre øyne, er det en god grunn for en avtale hos optiker.

Deretter testes øynene ved hjelp av ulike avanserte apparater som måler og analyserer øynene på en komplett måte:

Øyenes helsetilstand: Grundig undersøkelse av alle deler av øyet, inne og ute, med mikroskop og fotografering. Netthinnen fotograferes og både undersøkes nøye samt arkiveres til neste gang du er til undersøkelse. Dette er viktig for å avsløre eventuelle betennelser eller symptomer på øyesykdommer (for eksempel grønn stær).
Synsskarphet og styrke: Hvor godt ser du på ulike avstander, nærsynthet eller langsynthet. Dette er viktig i forhold til valg av styrke på glass/linser til bruk på ulike avstander.
Bevegelse og koordinasjon: Hvordan beveger øynene seg i ulike retninger, samsyn. Øynene må jobbe godt sammen for et optimalt syn, både i forhold til skarphet og komfort.
Sjekk av hornhinner: Skjeve hornhinner gjelder mange.
Sensibilitet: Hvordan reagerer pupillene på lys fra ulike retninger?
Sidesyn og synsfelt: Har synsfeltet riktig bredde? Dette testes ved hjelp av avansert bruk av lyssignaler.
Synsfeil: Generell observasjon etter avvik i øyet.
Trykkmåling: Dette er viktig, et for høyt trykk kan være svært skadelig for øyets blodårer og nerver. Problemer med for høyt trykk i øynene gjelder spesielt om du er over 35-40 år.

Det er ikke enkelt å velge riktige linser, se tips.

sb

You may also like...