Chiafrø – Små svarte vidunderfrø

Chiafrø gjør ikke så mye av seg, men de inneholder store mengder viktige næringsstoffer. Chia betyr styrke.

Men, husk en ting, skal du få 100% nytte av næringsstoffene må chiafrøene knuses/males eller tygges grundig. Dette gjør det mulig for kroppen å ta opp all næringen. Er frøene ikke knust går de raskere gjennom tarmene og kroppen klarer ikke å nyttiggjøres seg frøene i samme grad. Dette gjelder for de fleste typer frø.

Lar du chiafrøene trekke i vann eller melk en halvtime (eller gjerne over natten) vil det være gunstig i forhold til opptaket av næringsstoffene.  Lar du de svelle kan du lage chiagrøt (det er bare å tilsette frukt, bær, nøtter og annet du liker.

En ting til, chiafrø sveller veldig mye og veldig raskt. Fyll derfor ikke munnen med chiafrø og ta en slurk vann. Det kan gi ubehag og i verste fall blokkering av hals og svelg.

Hvilken nytte har du av å spise chiafrø?

Slankende og mettende

Chiafrø inneholder masse kostfiber, både løselig og uløselig. Kostfiber trekker til seg veske i mage og tarm og sveller opp. Det betyr at chiafrøenes volum øker 20-30 ganger og fyller opp både mage og tarm. Det igjen betyr at du holder deg mett lenge, og dermed spiser mindre.

En spiseskje med chiafrø er nok.

Kostfiber gir bedre fordøyelse og er aktiv mot infeksjoner. Dette gjelder spesielt for chiafrø siden de danner slim i tarmene, noe som gir en mer stabil fordøyelse med mindre sansynlighet for hard eller løs mage.

Gunstig for boldsukkeret

Det høye innholdet kostfiber fyller opp tarmene og fører til et mer stabilt blodsukker.

Sunt fett

Chiafrø inneholder store mengder Omega 3. Dette er den vegetabilske varianten av Omega 3 og derfor en god kilde til flerumettet fett. Dette er viktig for et velfungerende hjerte- og karsystem.

Omega 3 fra chiafrø er ikke det samme som Omega 3 fra fet fisk om laks, sardiner og makrell. Dette er animalske fettsyrer og er den Omega 3 varianten som har størst positiv helseeffekt i forhold til flere blodverdier og immunforsvar for å nevne noen.

Vegetabilske fettsyrer er også gunstig for huden.

Vegetabilsk Omega 3 er alfalinolensyre. Animalsk Omega 3 fra fisk og sjømat er dokosapentaensyre og eikosapentaensyre.

Rik kilde til antioksidanter

Chiafrø har et høyt innhold av antioksidanter, noe som er gunstig for immunforsvaret. Antioksidantene er cellenes soldater og voktere som beskytter mot angrep fra frie radikaler.

God proteinkilde

Er du ute etter vegetabilsk protein er chiafrø noe du skal prøve. Chiafrø er en av det mest proteinrike vegetabilske matvarene. Protein er viktig for å bygge og ivareta musklene. I tillegg holder det deg mett. En spiseskje chiafrø på frokostblandingen er smart.

Kalsium i massevis

Kalsium, eller kalk, er noe vi ofte forbinder med melkeprodukter. At små svarte chiafrø er en rik kilde til kalsium overrasker mange. Chiafrø kan derfor være ekstra aktuelt for deg som ikke er så glad i melk, yoghurt og andre meieriprodukter. Kalsium er viktig for en sterk benbygning.

Hvordan spise og nyttiggjøre deg chiafrø?

  • Tilsettes frokostblandinger, yoghurt og smoothie
  • Tilsettes alle typer salater og dressinger
  • Lag chiagrøt og chiapudding
  • Brukes som tykningsmiddel i matlagingen

Hvordan oppbevarer du chiafrø?

Chiafrø kan lagres lenge om de lagres riktig, det vil si i romtemperatur i en tett boks, på glass eller annen lukket form.

Fakta om chiafrø

  • Kommer fra Latin Amerika, Mexico
  • Ble i tidlige tider brukt som energitilskudd og styrkemiddel
  • Er beslektet med planten mynt
  • Kan fremkalle allergiske reaksjoner om du er allergisk mot nøtter og andre typer frø.

sb

You may also like...