Hvilke matvarer inneholder d vitamin?

D-Vitamin er en utfordring for oss her i nord med lite sol og et mørkt vinterhalvår. Derfor er det viktig at vi har fokus på å få i oss tilstrekkelig mengde vitamin D gjennom kostholdet.

Hvilke matvarer er de beste kildene til vitamin D?

Fisk

  • Helsemyndighetene anbefaler et inntak på minst 200 gram fet fisk pr uke.
  • Det finnes også mye godt pålegg med fisk, fullt av vitamin D
  • Laks og ørret
  • Makrell
  • Sild
  • Kveite
  • Lever fra torsk
  • Rogn fra torsk, rognleverpostei eller kokt torskerogn
  • Tran, en skje Møllers tran om dagen er en god investering for helsen

Egg og meieriprodukter (har ofte tilsatt vitamin D, se på pakken)

  • Egg, spesielt eggeplommen er rik på vitamin D
  • Smør
  • Melk beriket med vitamin D (ekstra lett melk fra Tine)
  • Melk med redusert mengde laktose
  • Soyamelk som er tilsatt vitamin D
  • Havremelk som er tilsatt vitamin D
  • Margarin som er tilsatt vitamin D

Hvilke andre vitaminer er viktig?

Grønnsaker

Grønnsaker er ikke gode kilder til vitamin D, men det finnes typer som er beriket med vitamin D, blant annet champignon.

Hvor mye D vitamin trenger du per dag?

Under 75 år: daglig inntak på 10 μg (mikrogram)
Over 75 år: daglig inntak på 20 μg (mikrogram)

Anbefalt mengde d-vitamin av Norske helsemyndigheter.

Les mer om D-Vitaminer.

Hvor viktig er D-vitamin?

You may also like...