Hvilke matvarer inneholder d vitamin?
D-Vitamin er en utfordring for oss her i nord med lite sol og et mørkt vinterhalvår. Derfor er det viktig at vi har fokus på å få i oss tilstrekkelig mengde vitamin D gjennom kostholdet.
Hvilke matvarer er de beste kildene til vitamin D?
Fisk
- Helsemyndighetene anbefaler et inntak på minst 200 gram fet fisk pr uke.
- Det finnes også mye godt pålegg med fisk, fullt av vitamin D
- Laks og ørret
- Makrell
- Sild
- Kveite
- Lever fra torsk
- Rogn fra torsk, rognleverpostei eller kokt torskerogn
- Tran, en skje Møllers tran om dagen er en god investering for helsen
Egg og meieriprodukter (har ofte tilsatt vitamin D, se på pakken)
- Egg, spesielt eggeplommen er rik på vitamin D
- Smør
- Melk beriket med vitamin D (ekstra lett melk fra Tine)
- Melk med redusert mengde laktose
- Soyamelk som er tilsatt vitamin D
- Havremelk som er tilsatt vitamin D
- Margarin som er tilsatt vitamin D
Hvilke andre vitaminer er viktig?
Grønnsaker
Grønnsaker er ikke gode kilder til vitamin D, men det finnes typer som er beriket med vitamin D, blant annet champignon.
Hvor mye D vitamin trenger du per dag?
Under 75 år: daglig inntak på 10 μg (mikrogram)
Over 75 år: daglig inntak på 20 μg (mikrogram)
Anbefalt mengde d-vitamin av Norske helsemyndigheter.