Kokosolje, hvor sunt er det og hva kan du bruke det til?

Kokosolje kan brukes til mye og er populært for både hår, hud og matlaging. For hud og hår kan kokosolje gjøre underverker. Bruk av kokosolje i matlagingen er mer diskutert, noen mener fet mettede kokosfettet ikke er bra for helsen mens andre mener fett fra kokos er en unik variant av mettet fett.

Du bør alltid bruke den beste kvaliteten av kokosolje og det er den uraffinerte extra virgin oljen.

Hva kan kokosolje gjøre for huden?

Kokosolje og kokosfett har egenskaper som det er stor enighet om er bra for huden. Det tilfører huden fuktighet, fuktigheten blir lettere bevart i huden og sammen med kokosfettet blir huden myk, fleksibel og i balanse.

Du kan skrubbe huden med kokosolje, da kan smøre inn huden etter vask og dusj når porene er åpne og mottagelige for tilførsel av fett.

Ansiktsmaske

Kokosolje og fett er basis i mange typer ansiktsmasker. Du blander kokos sammen med andre ingredienser som har kompletterende egenskaper eller forsterker effekten fra kokosoljen.

Body scrub

Skrubbing av huden fjerner døde hudceller og hjelper nye friske hudceller og vokse fram. Body scrub er også veldig forfriskende og gir velvære.
Det finnes mange oppskrifter på body scrub du kan lage selv. Kokosolje/fett balndes ofte med sukker/salt for å få friksjon mot huden. Skrubbing i dusjen er enkelt og greit.

Pleie av huden

 • Fettet fra kokosoljen tilfører huden fuktighet og egner seg for hele kroppen, leppene inkludert.
 • Kokosolje egner seg også som massasjeolje. Du tar litt olje/fett i hånden og masserer i vei, veldig enkelt og rimelig.
 • Kokosolje er også bestanddel i mange massasjeoljer i handelen.
 • Det er også mange som bruker kokosolje på solbrent hus. Det tilfører fuktighet og er smertedempende.

Kokosolje i håret?

 • Kokosolje brukes også i pleie av hår og hodebunn. Det hele gjøres veldig enkelt. Du masserer olje inn i håret og eventuelt hodebunnen om denne er tørr. Fokuser ekstra på hårtuppene om de er tørre og skadet, la det virke i 15-20 minutter.
 • Deretter vasker du håret på vanlig måte, gjerne to ganger for å få ut alt fettet.
 • Noen smører inn håret med kokosolje, dekker til med en håndduk og lar det virke over natten. Litt omstendelig, men ifølge mange har det en god effekt.
 • Kokosolje har også vært en tradisjonell metode for å bekjempe hodelus.

Matlaging med kokosolje

Kokosolje egner seg godt til matlaging. For det første gir den en karakteristisk smak. For det andre har den egenskaper som egner seg godt som alternativ til andre matoljer.
Det er diskusjon om hvor sunt kokosfett er, mer om dette litt senere i denne artikkelen.

Annen bruk av kokosolje

Munnskyll: Skyll munnen med kokosolje i 3-4 minutter. Det renser munnen for bakterier på en effektiv og ikke minst naturlig måte.
Barbering: Kokosolje har unike egenskaper også for barbering. Det høye innholdet fett gjør at barberhøvelen glir elegant over huden. Du slipper irritert hud i tillegg til alle de positive egenskapene kokos har for pleie i huden som vi var inne på tidligere. Her får du full pakke, rimelig og 100% naturlig og miljøvennlig.

Kokosfett er mettet fett, er det et problem?

Skal du anvende kokosolje i matlagingen? Hvor sunt er det? Dette er det en del diskusjon rundt.
Utgangspunktet er innholdet av mettet fett. Dette er som kjent usunt og kan skape problemer blant annet i hjerte- karsystemet.
Men, det finnes flere typer mettet fett (mettede fettsyrer) og den typen du finner i kokosfett er i følge mange i fagmiljøet av den bedre sorten.
Kokosfettet inneholder for en stor del såkalte smarte mettede fettsyrer. Dette er fettsyrer av medium lengde «medium-chain triglycerides», MTC.

MTC har egenskaper som skiller det fra de usunne variantene av umettet fett (herdet).

 • Stimulerer fettforbrenningen
 • Legger seg ikke rundt magen like lett
 • Gir energi som varer lenge. Kokosfett brukes av mange utøvere innen utholdenhetsidretter
 • Gunstig for hukommelsen
 • Bidrar til mer balansert kolesterol
 • Virker forebyggende på inflammasjoner og enkelte betennelser
 • Styrker immunforsvaret
 • Bra for blodtrykket

Det forskes, blant annet i regi av World Health Organisation (WHO), mye på hvor sunt mettet fett er. Mettet fett består av ulike fettsyrer, noen skal ha positive effekter på helsen, andre ikke. Der er stadig mer fokus på hvor fettet kommer fra.

SB

You may also like...