Har du barn med søvnproblemer?

Som foreldre til små barn er det ikke uvanlig å miste nattesøvnen, barn og søvn er ofte en utfordring. Både et barn og en baby kan ha problemer med å sovne, de kan våkne om natten og de har en tendens til å våkne tidlig (spesielt i helgene vil mange si). Slik er gjerne livet som småbarnsforeldre. Søvnproblemer kan både være av kortsiktig og langsiktig karakter.

Hva kan du gjøre om barnet ditt har søvnproblemer?

Barnet får ikke sove

Grunnen til dette kan være mange. Et problem er at barnet har for høy aktivitet før sengetid og går til sengs i en overstimulert tilstand. Spennende og engasjerende TV program kan gjøre et barn urolig og bekymret. Skjer det mye i huset og rundt barnet før sengetid er dette ofte mer spennende enn å gå til køys. Søsken som leker, foreldre som har det gøy, besøkende som underholder osv. Alt dette gir barnet energi, det vil ikke gå glipp av noe og i hvert fall ikke gå å legge seg. For å unngå søvnproblemer bør du derfor sørge for at barnet har ro rundt seg før sengetid.

Tv, mobil og data stimulerer barn og er ikke noe de skal holde på med før de legger seg. Er barnet redd for mørket er det smart å anskaffe en nattlampe, det hjelper.

Barnet våkner om natten

Dette er ofte tilfelle for barn med søvnproblemer og årsakene kan være mange.

Denne karen har ikke tenkt å sove med det første.

Et barn som sover mye om dagen kan ha et mindre behov for søvn om natten og derfor våkne. Pass derfor på at barnet ikke sover for mye.

Anfall av skrekk og raseri

Et kjent fenomen er at barn (2 til 10 år) plutselig våkner og nærmest er i en sjokktilstand. Dette kalles natteskrekk. De gråter, er skremte og sjokkerte og situasjonen kan oppleves dramatisk for foreldrene. Barnet er i denne tilstanden som regel ikke helt våkent og du skal ikke kommunisere med det, kun passe på at barnet holder seg i sengen og ikke slår seg på noe. Enkelte barn kan våkne etter en slik episode, men sovner gjerne raskt igjen.

Mareritt og drømmer

De fleste barn opplever mareritt om natten, noen mer enn andre. Drømmingen starter allerede når barnet er noen måneder, marerittene starter eventuelt som regel fra barnet er tre år. Dette er helt normalt og ikke noe du kan gjøre så mye med. Barnet har de samme søvnstadiene som voksne hvor REM-fasen ofte er relatert til drømmer og mareritt. Problemet er at mareritt ofte fører til at barnet våkner og ikke så lett får sove igjen. Det er viktig at barnet får trøst etter et mareritt. Ta deg tid til å kose med, stryke og trøste barnet slik at det roer seg. Dagen etter kan dere snakke litt om marerittet og prøve å snu det hele i en positiv retning og ufarliggjøre det hele.

Kommer samme marerittet om igjen og om igjen er det desto viktigere å ta tak i dette, og kanskje få hjelp fra legen om problemet er stort. Det kan være underliggende tanker og årsaker til at barnet har mareritt.

Hvorfor skal barn ha egen type solkrem?

Barnet våkner veldig tidlig på morgenen

Dette er naturlig for barn og gjelder de fleste. Dette er det ikke så mye å gjøre med. Du kan eventuelt prøve å legge barnet litt senere på kvelden. Sover barnet mye på dagen kan det forplante seg til at det våkner for tidlig. Her må den enkelte prøve og feile litt. En ting du kan gjøre er å legge til rette for at barnet kan underholde seg selv om morgenen. Plasser for eksempel leker og bøker lett tilgjengelig fra sengen.

Søvnproblemer hos barn er ofte forbigående, men vil problemene ikke gi slipp må det nærmere undersøkelser til. Søvnregistrering er èn metode, selv om denne ikke er veldig utbredt for barn. Lovisenberg Sykehus er en av de få stedene hvor dette gjennomføres, les en relevant historie på TV2.

Slik får du sove bedre.

Skrevet av Sture Bjørseth

You may also like...